Tumorile urologice

Tumorile urologice includ cancerele de:
Cancerul renal : Rinichii sunt o pereche de organe în forma unor boabe de fasole, situati deasupra taliei pe ambele părți ale coloanei vertebrale, care filtrează sângele și produc urină. Cel mai des întâlnit cancer renal la adulți este carcinomul renal, care se formează în căptușeala tuburilor mici din rinichi. Copiii dezvoltă de obicei o formă diferită de cancer renal numită tumora Wilms.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați: cancerul de prostată deseori nu produce nici un simptom în stadiile incipiente. Simptomele care pot indica cancerul de prostată și care trebuie urmate de o vizită la medic, sunt:
- Urinare frecventă, mai ales noaptea
- Urgență în urinare
- Probleme la pornirea fluxului de urină
- Un flux urinar slab sau întrerupt
- Durere sau arsură în timpul urinării
- Sentimentul că vezica ta nu se golește complet
- Sânge în urină
- O durere în spate, șolduri sau pelvis
Deși aceste simptome pot indica cancer de prostată, ele pot fi cauzate și de alte afecțiuni care nu sunt canceroase, cum ar fi hiperplazia prostatică benignă (BPH). În timp ce bărbații înaintează în vârstă, prostata se mărește adesea și poate apăsa și bloca uretra și vezica urinară, producând unele dintre simptomele descrise mai sus. BPH poate fi tratat cu succes cu medicamente sau intervenții chirurgicale.
Cancerul vezicii urinare: Zidul vezicii urinare este aliniat cu celule numite celule tranzitorii și celule scuamoase. Mai mult de 90% din cancerele vezicii urinare încep cu celulele de tranziție. Acest tip de cancer al vezicii urinare se numește carcinom cu celule tranzitorii. Aproximativ 8 la suta din pacientii cu cancer de vezica urinara au carcinoame cu celule scuamoase.
Cancerul testicular: este foarte tratabil și, de obicei, curabil, motiv pentru care diagnosticul precoce și tratamentul sunt lafel de importante pentru bărbații de toate vârstele. Băieții adolescenți și tinerii ar trebui să fie conștienți în mod special de semnele și simptomele bolii și să efectueze auto-testări regulate. Cancerul testicular este o boală în care celulele devin maligne, adică canceroase, în unul sau ambele testicule. Cancerul testicular poate fi în general clasificat în două tipuri: seminom și nonseminom.