Tratamentul cancerului vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare este unul din mai multe tipuri de cancer care decurg din căptușeala epitelială (adică uroteliumul) vezicii urinare. Rareori, vezica urinara este implicata in cancere non-epiteliale, cum ar fi limfomul sau sarcomul, dar acestea nu sunt incluse in mod obisnuit in termenul colocvial „cancer de vezica urinara”. Este o boala in care celulele anormale se inmultesc fara control in vezica urinara.
Semne si simptome:
Cel mai frecvent tip de cancer al vezicii urinare recapitulează histologia normală a urotheliului și este cunoscut ca și carcinom de celule tranzitorii sau mai mult carcinom cu celule uroteliale. Cancerul vezicii urinare determină în mod caracteristic sânge (roșeață) în urină. Acest sânge în urină poate fi vizibil cu ochiul liber (hematurie brută / macroscopică) sau detectabil numai prin microscop (hematurie microscopică). Hematuria este cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică urinară. Apare la aproximativ 80-90% dintre pacienți.
Alte simptome posibile includ durerea în timpul urinării, urinarea frecventă sau senzația de urinare fără a fi capabil să facă acest lucru. Aceste semne și simptome nu sunt specifice cancerului de vezică urinară și sunt, de asemenea, cauzate de afecțiuni non-canceroase, incluzând infecții ale prostatei, vezică inactivă și cistita. Există multe alte cauze ale hematuriei, cum sunt pietrele vezicii urinare sau ureterice, infecțiile, afecțiunile renale, cancerele de rinichi și malformațiile vasculare. Pacienții cu boală avansată se referă la dureri pelvine sau osoase, edeme de extremități inferioare sau dureri la nivelul flancului. Rar, o masă palpabilă poate fi detectată la examenul fizic.
Cauze:
Fumul de tutun este principalul contributor cunoscut la cancerul vezicii urinare; în majoritatea populațiilor, fumatul este asociat cu mai mult de jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară la bărbați și o treime din cazuri în rândul femeilor, însă aceste proporții s-au redus în ultimii ani, deoarece în Europa și America de Nord există mai puțini fumători. Există o relație aproape liniară între durata fumatului și riscul de cancer al vezicii urinare.
Există un plafon de risc pentru fumat în jur de 15 țigări pe zi (ceea ce înseamnă că cei care fumează 15 țigări pe zi sunt aproximativ la același risc ca cei care fumează 30 de țigări pe zi). Renunțarea la fumat reduce riscul, totuși foștii fumători vor avea un risc mai mare de cancer al vezicii urinare în comparație cu nefumători. Fumatul pasiv nu sa dovedit a fi implicat.
30% din tumorile vezicii urinare rezultă probabil din expunerea la locul de muncă la agenți cancerigeni cum ar fi Benzidina,Naftilamină. Printre ocupațiile de risc se numără șoferii de autobuz, lucrătorii din cauciuc, mecanicii motoarelor, lucrătorii din piele (inclusiv pantofi), fierari, mașinari și mecanici. Se consideră că și coaforii sunt expuși riscului, datorită expunerii lor frecvente la coloranți permanenți pentru păr.
În plus față de acești factori de risc major, există, de asemenea, numeroși alți factori modificabili care sunt mai puțin puternici (adică creșterea riscului de 10-20%) asociată cu cancerul vezicii urinare, de exemplu obezitatea.