Chirurgia endocrină

Chirurgia endocrină

Chirurgia endocrină este o sub-specialitate chirurgicală care se concentrează pe chirurgia glandelor endocrine, incluzând glanda tiroidă, glandele paratiroide, glandele suprarenale, glandele pancreasului endocrin și unele glande neuroendocrine  

Chirurgia tiroidei: constituie cea mai mare parte a procedurilor chirurgicale endocrine la nivel mondial. Acest lucru se poate face pentru o varietate de afecțiuni, de la noduli tiroidieni la cancerul tiroidian. Operațiile includ îndepărtarea glandei tiroide (tiroidectomie), fie ca parte a glandei (lobectomie sau hemitiroidectomie), fie glandei întregi (tiroidectomie totală).  

Chirurgia paratiroidiana: Eliminarea glandei paratiroide este denumita paratiroidectomie, efectuata de obicei pentru hiperparatiroidismul primar.  
Chirurgia glandei suprarenale: adrenalectomie, adică îndepărtarea chirurgicală a glandei suprarenale se face în condiții cum ar fi sindromul Conn, feocromocitomul, cancerul adreno-cortic etc.  
Operația pancreatică: Afectiunile pancreasului endocrin apar foarte rar; acestea includ insulinoame, gastrinoame etc. Chirurgia pentru aceste afecțiuni variază de la simpla enucleare a tumorilor la rezecții mai mari.

Alte servicii:

Română