Cataracta

Cataracta

Ce este Cataracta?
Cataracta este o boală oculară care începe cu încețoșarea lentilei și determină o reducere semnificativă a vederii. 90% din cazuri sunt legate de vârsta , cu toate acestea o cataractă secundară ar putea apărea din cauza unor boli traumatice, uveita sau de la utilizarea unor medicamente cum ar fi steroizi. Cataracta de vârsta se poate dezvolta și în ambii ochi, deși este, de obicei, asimetrică. Vizibilitatea neclară, calitatea scăzută a vederii cromatice, scăderea treptată a acuității vizuale sunt cele mai frecvente simptome ale cataractei.

Acesta poate fi diagnosticata în primele ore ale unei examinări obișnuite ale ochilor și determinat timpul de tratament. Prin urmare, sunt necesare examinări periodice pentru ochii celor peste 40 de ani.

Cataracta congenitală
Cataracta congenitală poate fi observata și la copii. Rubeola sau administrarea unor medicamente antivirale în perioada de început a sarcinii conduc la dezvoltarea cataractei congenitale. Cataracta congenitală poate fi observată numai de către familii foarte atente. Un pediatru verifică întotdeauna prezența cataractei congenitale în examinarea generală. Ochii copiilor trebuie examinați în fiecare an. Cercetările timpurii la vârsta de 2 sau 2,5 ani sunt foarte importante pentru a proteja orice viitoare ambliopie (cunoscută sub numele de Lazy Eye).

Care este cel mai bun moment pentru o intervenție chirurgicală?
Pe măsură ce viziunea pacientului devine nesatisfăcătoare și din momentul detectării cataractei, pot fi efectuate intervenții chirurgicale. Nu este un comportament bun să aștepți ca acesta să se dezvole, deoarece poate fi mai dificil și timpul de vindecare mai mare dacă este operată în stadiul final al bolii.

În Ziua Chirurgiei
-Puteți avea puțină mâncare ușoară înainte de operație. Cu toate acestea, copiii nu trebuie să ia mâncare sau băuturi cu 6 ore înainte de operație, dacă operația este efectuată sub anestezie generală din anumite motive.
– Nu trebuie să luați medicamente pentru diabetici sau astm în ziua operației, dar trebuie să continuați să luați insulină sau antidiabetice orale și dieta.
– Se recomandă să aduceți medicamentele sistemice cu dumneavoastră.
– Fața trebuie să fie spălată bine și ținută liberă de orice make-up sau parfum.
– vi se va cere să vă păstrați ochii și capul nemiscati o perioadă scurtă de timp în timpul operației
– Poți să te întorci acasă în aceeași zi după puțin timp. Chirurgul te va chema la examen postoperator în decurs de 36 de ore.
– Este foarte recomandat să nu conduceți sau să vă întoarceți acasă singur.

Perioada de operare
Operația de cataractă durează aproximativ 10 până la 15 minute în funcție de tipul de cataractă și de experiența chirurgului.

Perioada de recuperare
Aceasta variază în funcție de gravitatea cataractei și de experiența chirurgului pentru a obține o viziune normală înapoi. În general, pacienții pot avea o capacitate vizuală maximă la sfârșitul unei săptămâni sau două. Acuitatea vizuală totală va fi atinsă între 15 și 30 de zile după operație. Timpul de recuperare ar putea fi, de asemenea, în câteva zile dacă este tratata la timp.

Există riscuri după operație?
Orice intervenție chirurgicală poate avea unele riscuri, cum ar fi infecția. Pacienților li se administrează câteva picături de antibiotice care trebuie utilizate în mod adecvat în primele 48-72 de ore împotriva infecției. De asemenea, pacienții trebuie să fie foarte atenți pentru a-si menține ochii cât mai curati.

Pacienții cu orice pierdere bruscă de vedere sau durere severă trebuie să-și vadă imediat chirurgul.

Ingrijirea ochilor dupa operatie

Nu frecați ochii și nu presați.
Încercați să nu dormiți pe ochi pentru a-i proteja de presiune.
Evitați să spălați ochiul sau sa faceti baie in apa fierbinte pentru primele câteva zile. Dar vă puteți șterge fața pentru a vă curăța.
Puteti face un dus caldut erindu-va ochiul de apa .
Nu este o idee bună să înotați pentru o vreme, până când vi se permite medicul dumneavoastră de ochi.
Este normal să aveti o sensibilitate la lumină, înțepături sau roșeață a ochiului
Ar trebui să purtati ochelari de soare în zilele cu vant sau însorite.
Puteți să vă mențineți activitățile zilnice, cum ar fi citirea, mersul pe jos sau vizionarea T.V.
Viziunea neclară în zilele următoare este foarte normală.
Dioptriile noi vor putea fi date în 3-6 săptămâni după operație.
Încercați să evitați sa va aplecati sau ridicarea greutatilor pentru o vreme.
Nu conduceți decât dacă vi se permite de către medicul dumneavoastră.
Asigurați-vă că utilizați medicamente și vizitați medicul la timp.

Alte servicii:

Română